Automatisch labels printen met een raspberry pi

  • In bijna iedere organisatie worden één of meerdere labelprinters gebruikt
  • De meegeleverde software is niet altijd gebruiksvriendelijk
  • Zelf labelen is foutgevoelig
  • Met een raspberry pi en een labelprinter kun je dit helemaal automatiseren!

Labels labels labels

Adreslabels, Assettags, Houdbaarheidslabels, Waslabels, Verzendlabels, Batchlabels. Je kunt het zo gek niet bedenken of het heeft een label. Soms met een barcode of een QR code, soms met alleen een tekst. Heb je bijvoorbeeld een webshop en wil je voor iedere order automatisch een verzendlabel printen? Of werk je in een productiebedrijf en wil je jouw producten voorzien van een batchnummer? Deze blog is voor jou!

Labelformaat

Voordat je labels kunt printen, zul je moeten bedenken wat er precies op je labels moet worden afgedrukt. Afhankelijk van wat er precies op het label moet, kun je namelijk een labelformaat kiezen. Er is een aantal bekende merken labelprinters: Dymo, Zebra en Brother. Voor deze blog hebben we gekozen voor een labelprinter van Brother. Brother levert twee soorten labels: een standaardmaat waarbij de lengte en de breedte altijd hetzelfde zijn, bijvoorbeeld 39×48 mm, of continue labels, waarbij de breedte vaststaat maar waarbij je de lengte zelf kunt bepalen. In de printer zit een mesje waarmee de labels op iedere gewenste lengte kunnen worden afgesneden.

Wat heb je nog meer nodig?

Oké, je hebt een printermerk gekozen en je weet welke labels je nodig hebt. Maar dan? Ergens zal toch een computer een printopdracht moeten geven. En moet dat dan automatisch gaan, of wil je handmatig nog op een knopje drukken? Als je bijvoorbeeld handmatig nog een aantal labels wil opgeven kun je bijvoorbeeld kiezen voor een numeriek toetsenbordje. Daarnaast heb je dus een computertje nodig. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Raspberry Pi.

Raspberry vs Odroid

Een Raspberry Pi is een klein computertje (8,5 x 5,6 cm). Ze zijn goedkoop te verkrijgen maar momenteel (juli 2022) wel erg slecht leverbaar. Groot probleem is ook dat ze niet heel betrouwbaar zijn. Ze lezen/schrijven namelijk vanaf een micro-sd geheugenkaartje en die gaan snel kapot. Deze problemen kunnen beide worden ondervangen door te kiezen voor een minder bekend merk: Odroid. Deze zijn ongeveer hetzelfde formaat en kunnen gebruik maken van e-mmc geheugen.

Gegevensbron

Ergens moet natuurlijk de inhoud van je labels vandaan komen: de gegevensbron. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld de bestellijst van je shopify account, een lijstje op sharepoint, of een excelbestand. Waar je op moet letten is dat je gegevensbron via het internet kan worden benaderd. De meeste online software heeft daarvoor een zogeheten API. Soms moet je voor API-toegang een duurder abonnement afnemen of een ‘developer’ account afnemen bij de leverancier.

Heb je nog geen gegevensbron? Sharepoint kan heel handig zijn! Je kunt eenvoudig een nieuwe lijst beginnen in sharepoint en daar precies de kolommen aan toevoegen die je nodig hebt:

Sharepointlijst

Software

Op de odroid computer draait linux (Ubuntu). Je kunt daarom gebruikmaken van allerlei script-talen om de labels te printen.

Het aansturen van een labelprinter kan gebeuren door middel van een printdriver. Soms is er ook andere software beschikbaar. Voor de labelprinters van brother is er bijvoorbeeld Brother_ql. Dit is een stukje software waarmee je eenvoudig een afbeelding naar een brother labelprinter kunt sturen.

Om deze blog niet te technisch te maken zal ik jullie de precieze code besparen, maar grofweg doet de code een paar dingen: Ophalen van de gegevens, de gegevens omzetten naar een afbeelding en vervolgens de afbeelding naar de printer sturen.

Het resultaat

Het resultaat is een automatisch gegenereerd en geprint labeltje, helemaal op maat voor jouw organisatie. Iedere minuut controleert het computertje of er iets te printen is, en zo ja dan rolt het er direct uit.

Wil jij dit ook?

Wil je ook automatisch labels printen? Hopelijk heeft deze blog je dan geïnspireerd. Heb je nog een klein beetje extra hulp nodig? Wij helpen je graag! Hieronder vind je een contactformulier. Laat je gegevens achter en wij kijken wat we voor je kunnen doen.

    Het invullen van dit formulier is geheel vrijblijvend. Je komt niet op een mailinglist en we verkopen je gegevens niet door.